Positief leefklimaat: de kracht van preventie

positief leefklimaat bij Viro vzw
Positief leefklimaat op de voorgrond

 

Uitdagend gedrag heeft een grote impact op cliënten zelf, op hun medecliënten en op begeleiders. Maar hoe vermijd je structureel dat je verzeilt in een vicieuze cirkel? Daarvoor zet Viro de stap van een reactief agressiebeleid naar een proactieve visie op positief leefklimaat. We kloppen aan bij ICOBA, het kenniscentrum rond het thema agressie, en lopen een traject begeleid door Karel Lepla van Arktos vzw.

“We begeleiden heel wat cliënten die soms uitdagend gedrag stellen”, vertelt Viro-ortho-agoog Lieve. “Omgaan met uitdagend gedrag weegt op het welbevinden van cliënten én begeleiders. We hadden binnen Viro al heel wat kennis en ervaring, maar die zat verdeeld over verschillende groepen en verschillende locaties. Tijd dus om werk te maken van een visie en beleid rond positief leefklimaat. We richten een werkingoverschrijdende werkgroep op om als organisatie sterker te worden in omgaan met uitdagend gedrag, en vooral in het voorkomen. We gaan voor duidelijke handvatten die de handelingsmogelijkheden en het veiligheidsgevoel bij medewerkers verhoogden.”

traject positief leefklimaat bij Viro vzw

Boeiend traject

Een project van die omvang vraagt tijd en doorloopt verschillende etappes. Na een opstartfase met vooronderzoek bouwen we samen aan gedeelde taal en visie op positief leefklimaat. Hoe kijken we naar preventie of net interventie? Hoe zien we nazorg en herstel? Dat op zich blijkt al heel waardevol voor de Viro-werkingen.

Het is ook de ideale opstap naar de actiefase. Daarin herschrijven we onze visietekst, werken we procedures uit en verspreiden we die. De werkgroep timmert een vormingsaanbod in elkaar, waarmee we onze kijk en afspraken rond positief leefklimaat doelgericht inbedden in onze werkingen.

Positieve week

Zo’n sterk werk vraagt om een lancering die er staat. Daarom dopen we de laatste week van april om tot Viro’s Positieve Week. Via een basissessie rond positief en preventief omgaan met agressie, en een verdiepende sessie die stilstaat bij nieuwe autoriteit en geweldloos verzet kunnen Viro-medewerkers zich de finesses van positief leefklimaat eigen maken. Bovendien verdiept een Viro-medewerker gericht zijn expertise in de materie, zodat die teams heel snel kan ondersteunen wanneer zij dat het meest nodig hebben.

De kroon op het werk, maar “af” is het natuurlijk nooit. Daarom tovert de werkgroep ook een à la carte-vormingsmenu rond positief leefklimaat op het bord. Werkingen kunnen een vormingsthema kiezen – denk maar aan de prikkeldraadoefening van ICOBA – en dat aan bod laten komen op een teamoverleg. Zo blijft het ook op werkingsniveau voortdurend op de radar en kunnen teams er écht mee aan de slag gaan.

Open voor jouw wensen: infomoment voor netwerken

De Positieve Week keert voortaan elk jaar terug. In 2025 zetten we een stap verder: dan organiseren we ook een infosessie voor netwerken van Viro-cliënten.