Skip to main content

Een inspirerende plaats voor groene vingers, gezellige ontmoetingen en toffe ideeën: dat is de Vier-O-Tuin. Op het domein van Viro Ter Dreve bouwen buren, cliënten, vrijwilligers en begeleiders een samentuin uit. Iedereen kan er ontspannen, ontwikkelen, ontdekken en ontmoeten. Nieuwsgierig?

“De moestuin en serre op het domein konden wel wat liefde gebruiken”, vertelt Viro-begeleider Melissa. “Heel wat cliënten werken graag in de tuin en ontmoeten graag buren en vrijwilligers. Zo ontstond in de coronaperiode het idee voor een samentuin, waarin al die elementen samenkomen. Wie je ook bent en wat je achtergrond ook is, ook jij bent welkom.”

De Vier-O-Tuin is een samentuin waar planten en mensen op natuurlijke wijze groeien en bloeien. De nam is een verwijzing naar Viro vzw, maar vooral naar de 4 O’s van de tuin:

  • ontspannen tot rust komen en letterlijk en figuurlijk aarden;
  • ontwikkelen door samen te doen en te leren, experimenteren en kennis delen;
  • ontdekken van nieuwe talenten en ervaringen; en tot slot
  • ontmoeten van mensen met hetzelfde hart voor groen.

Gedeelde tuin ontdekken, gedeelde plannen ontwikkelen

Een van de vrijwilligers die er van meet af aan bij was, is Dirk. “Het was de start van een voor mij prachtige periode. Samen met dynamische cliënten, begeleiders en stagiairs ruimden we de serre op. We ploegden een grote partij grond om en maakten die gebruiksklaar. De samenwerking verliep meteen heel gemoedelijk en ik groeide in de taken die ik opnam.”

Samen betekent ook dat er ruimte is voor open overleg. “Op een overlegmoment kwam het idee om samen te werken over de grenzen van het domein heen. Buren van binnen en buiten Viro vzw werken niet elk apart in hun eigen tuintje, maar slaan de handen in elkaar”, legt Dirk uit. “En dat zorgde al gauw voor een echte stroomversnelling.”

Ontmoeten in het groen

“Oe is’t m! joen tomatten? Wa got ‘t weere doen vandaag? Het ijs is in de Vier-O-Tuin altijd snel gebroken. Voor je het weet, maak je plannen en ontstaan nieuwe ideeën”, vertelt buur Korneel. “Iedereen heeft een eigen aanpak, en dat kan hier. Hou je alles graag netjes met machines? Kweek jij liever eerst stekjes of steek je alles in de aarde? Het kan allemaal.”

“Er zijn ook mensen die gewoon langskomen met hun kinderen om samen te ontdekken en te proeven van moestuinieren. Mensen brengen andere mensen mee, en zo is het altijd een plaats van ontmoeten en ontdekken. Voor je het weet, maak je deel uit van een leuke groep mensen die je stilaan leert kennen, onder wie ook cliënten van Viro. Zo creëert de moestuin verbondenheid tussen mensen met dezelfde interesses, maar met diverse achtergronden.”

Hier groeien ideeën en ontstaat ontspanning

Meer Vier-O-Tuiniers betekent ook meer toffe plannen. “De laatste twee jaar is er zoveel veranderd”, blikken Melissa en Dirk terug. “We maakten verschillende percelen gebruiksklaar en gaven die een bestemming. Onze alpaca’s Gust en Taco kwamen erbij. Ze zorgen niet alleen voor fijne wandelingen, maar ook hun mest kunnen we goed gebruiken. Op het domein staat ook een stekjesruilkastje, dat heel wat mensen met groene vingers aantrekt. We kweken nieuwe plantensoorten en bouwden het tuinhuis om tot een geschikte bergruimte.”

“Een paar keer per jaar zitten we samen om ideeën samen te leggen en projecten en activiteiten op poten te zetten. Denk maar aan de stekjesruilbeurs of plantenmarkt. De geoogste groenten verdelen we of kan je kopen op het domein van Viro vzw”, geeft Melissa mee.

Dirk vult aan: “Ik geniet niet alleen van het tuinieren, maar ook van het samenwerken. Het contact met mensen in en rondom Viro verrijkt mijn leefwereld en motiveert mij. Hier wordt af en toe heel hard gewerkt, maar ook erg hard genoten van wat we samen realiseren.”

“Samen plezier maken, genieten van het buiten-zijn: ook daar draait het om. Buren komen langs voor een praatje, de lokale school komt langs zodat kinderen ontdekken waar hun eten vandaan komt … Een samentuin is niet zomaar een stuk grond met groeiende planten, het is een moestuin met een meerwaarde”, besluit Korneel.

Kriebelen jouw groene vingers ook of kom je graag eens de sfeer opsnuiven? Je bent altijd welkom in de Vier-O-Tuin in de Koning Albert I-laan 188 in Sint-Michiels. Je vindt de samentuin op het domein, ter hoogte van de padelclub Todos.

Dit artikel verscheen eerder in de Mintus-buurtkrant rondom Ten Boomgaarde (januari 2024).