Skip to main content

Viro en Kopje Zwam sleepten samen de derde prijs in de wacht op de ‘Eten is feest’-award. Die award is een samenwerking van JAVA Foodservice en Unilever Food Solutions die sociale projecten in de scholen- en zorgsector ondersteunt. Cliënten van Viro helpen Kopje Zwam om uit koffiegruis oesterzwammen en microgroenten te kweken zodat Kopje Zwam die kan verwerken tot ‘zwamburgers’. Ze waren dan ook apetrots om de prijs in ontvangst te nemen.

Unieke maaltijdbelevingen

Met de ‘Eten is feest’-award willen JAVA Foodservice en Unilever Food Solutions sociale projecten in de scholen- en zorgsector ondersteunen. Ze focussen op unieke maaltijdbelevingen in de sociale sector. Een hele uitdaging als je weet hoezeer de cateringsector getroffen wordt door de stijgende energieprijzen.

Viro-keukenmedewerker Annelies liet haar oog vallen op de projectoproep van leverancier JAVA Foodservice: “Hoe sterk is jouw keukenteam en/of zorgorganisatie bezig om het welzijn van zijn eters te verbeteren?”. Daar moest ze niet lang over nadenken: de samenwerking met Kopje Zwam past perfect in dat plaatje. Een project waarbij de keuken, dagbesteding, enkele cliënten en Kopje Zwam de krachten bundelen.

Dreamteam Viro en Kopje Zwam

Viro en Kopje Zwam maken als geen ander van eten een feest! Lokale ondernemer Bart Vanderveken verwerkt oesterzwammen tot een unieke ‘zwamburger’. Cliënten van Viro-dagbesteding helpen hem daarbij:

  • Francky (Oranje), Nathalie en Mathias (Viro) halen koffiegruis op bij lokale ondernemers.
  • Cliënten van Viro-dagbesteding maken er compost van: de ideale voedingsbodem om oesterzwammen en microgroenten op te kweken. En een unieke vorm van circulaire stadslandbouw!
  • Kopje Zwam gebruikt de keuken van Viro Ons Tehuis. Bewoners versnijden oesterzwammen en geven vorm aan de zwamburgers.

Op die manier krijgen cliënten en medewerkers van Viro de kiemgroenten en zwamburgers geserveerd aan tafel. Mensen uit de buurt kunnen de zwamburgers in verschillende verdeelpunten kopen. Misschien proefde jij er al een op Cactusfestival?

Straffe beloning voor straffe inspanningen

Het team viel in de prijzen tijdens de uitreiking van de award: van de 44 projecten haalden zij de derde plaats!  #supertrotsopviro! Die podiumplaats leverde een mooie som geld op. Extra groeikarren en koelkasten staan op het verlanglijstje en de ploeg droomt nog groter: “We willen dit project verder uitbouwen en daarvoor zal de ondersteuning door een consultant ter waarde van 2.500 euro zeker van pas komen”, vertelt Juliette, begeleider dagbesteding.

Een uniek project? Jazeker! Want dit team doet nog veel meer dan van eten en feest maken. Cliënten die de lokale economie en het verenigingsleven ondersteunen: is dat niet bouwen aan een inclusieve samenleving?