No Limits verlegt grenzen

  • Nieuws
No Limits
7 november 2022

Twaalf jongeren trokken er deze zomer samen op uit: zes jongeren die in Viro verblijven en zes jongeren die begeleid worden door Arktos, een organisatie voor kwetsbare kinderen en jongeren. Elk met hun wensen en noden, elk met hun krachten en mogelijkheden. Wat als die jongeren de handen in elkaar slaan en zo elkaars ondersteuningsnoden invullen? Wat als ze niet enkel ‘hulpvrager’ zijn, maar ook ‘hulpverlener’? Niet expliciet natuurlijk. Wel spontaan en naturel. Dat wilden we met die reis verkennen.

Grenzen verleggen

Recreatiedomein het Zilvermeer in Eindhout was de setting voor een avontuurlijke zomerreis van twaalf jongeren en hun begeleiders. Twee groepen die ogenschijnlijk ver van elkaar staan, bleken een grote meerwaarde te zijn voor elkaar. Elke jongere werd uit zijn comfortzone getrokken. Dankzij het contact met de andere jongeren werden ze stuk voor stuk krachtiger en sterker. Ze verlegden grenzen!

  • Een van de jongeren koos ervoor om buddy te worden van een andere jongere, hoewel zijn ideologische overtuiging die keuze allesbehalve voorspelde.
  • Toen enkele fietsers op de zeedijk de jongeren met een beperking toeriepen, kwamen de jongeren van Arktos op voor hun vrienden! Misschien stonden zij vroeger zelf niet zo hard stil bij dit soort opmerkingen?
  • De Arktos-begeleiders moeten doorgaans hemel en aarde bewegen om de jongeren ’s morgens uit bed te krijgen. Maar als een jongere van Viro hen samenroept voor het ontbijt, verschijnen ze onmiddellijk aan de ontbijttafel.
  • Een jongere stond op het punt om in opname te gaan. Maar tijdens de reis vond ze opnieuw energie en betekenis bij zichzelf. De opname is niet doorgegaan.
  • Een jongere van Arktos nam de moeite en de tijd om te mailen naar een van de Viro-begeleiders. Hij drukte zijn respect uit voor mensen die zijn job doen.
  • Een jongere was afgehaakt op school. Na de reis pikte hij de draad weer op.
  • Een jongere van Arktos kreeg goesting om te werken in de technische dienst van Viro. De afstand van 25 kilometer houdt hem niet tegen.

“Vandaag willen we liever wat chillen aan het zwembad met onze Arktos-vrienden.”

Dit verhaal gaat over jongeren die zich vaak in een kwetsbare positie of een moeilijke thuissituatie bevinden en weinig succeservaringen hebben. Buddy zijn van iemand met een beperking gaf hun zelfbeeld een boost! Want wat doet meer deugd dan van betekenis zijn voor iemand. Het zijn de woorden van de jongeren zelf: “Dat wil ik samen met mijn buddy doen.” Of deze vraag na een kwetsuur op het waterparcours: “Mag ik de wonden van mijn buddy verzorgen?”  En gewoon graag samen tijd doorbrengen en plezier maken: “Vandaag willen we liever wat chillen aan het zwembad met onze Arktos-vrienden.”

Dit verhaal gaat ook over jongeren die vaak met de neus gedrukt worden op hun beperkingen. De kans dat zij het pittige avonturenparcours zouden uitproberen was eerder klein. Maar ze gaven zich niet gewonnen tegenover hun vrienden en gingen de uitdaging aan. Kan je je de vele trotse high fives voorstellen?

Succesfactoren

Deze reis was één grote succeservaring en wij gingen op zoek naar wat daartoe bijgedragen heeft.

  • We zijn ervan overtuigd dat dit opzet enkel kon slagen in de setting van vrije tijd. Geen hulpverlening en zorg, enkel jonge ongedwongenheid. Handelingsplannen gaan over wonen en dagbesteding. Maar No Limits toont dat vrije tijd een even belangrijk levensdomein is als werken en wonen, zeker voor kwetsbare jongeren. Dit project is geleid door begeleiders maar dat kunnen evengoed vrijwilligers zijn. Jongeren benaderen als mens, in combinatie met hulpverlening die ze krijgen bij wonen en werken: dat biedt zuurstof in beide richtingen.
  • Ook het voortraject was cruciaal voor deze reis. Tijdens verschillende activiteiten leerden ze elkaar stap voor stap kennen: eerst als groep, daarna als individuen. Ze groeiden naar elkaar toe en kozen spontaan hun buddy uit. Die matches bleken te werken!

Duurzaam maken

Voor Arktos en Viro is het duidelijk: we willen een vervolg. We zoeken manieren om No Limits een duurzaam karakter te geven. Daarvoor ondersteunen we het Zilvermeer om hun aanbod meer toegankelijk te maken. We zetten ook verder in op de samenwerking met Iedereen Verdient Vakantie en Toerisme Vlaanderen. Want zonder hun steun was het succes van No Limits niet mogelijk geweest.