Skip to main content
Algemeen

“Uit de Maat”: de inclusieve kracht van circusmagie

By 15 september 2020oktober 27th, 2020No Comments

Betoverende documentaire biedt blik achter de schermen van sociaal circusproject

De magie van circus spreekt tot ieders verbeelding en is erg toegankelijk. Daarom zet Circusatelier Woesh onder het motto ‘Circus voor iedereen’ al jaren in op sociaal circus. In dat kader sloegen Woesh en Viro vzw, een organisatie voor mensen met een beperking in het Brugse, de handen in elkaar om zes Viro-cliënten op te leiden tot circusassistenten. Zo trekken zij vanuit hun talenten en sterktes de wereld in, een van de pijlers van Viro. Het relaas van hun prachtige circusparcours beleef je in de documentaire “Uit de Maat” van cineast Jakob Rosseel.

De zes Viro-cliënten ontwikkelden hun circustalenten samen met Woesh-circusdocente Eve Zeghers, terwijl Dries Vanlersberghe van Viro het project getrokken heeft. Met hun circusdiploma onder de arm gaven Nathalie, Marc, Liesbet, Geert, Astrid en Olivier de circusmicrobe ondertussen al door tijdens het Woeshkamp, op de buitenspeeldag van Sint-Michiels in 2019, op Cirque Plus en in woon-zorgcentra en serviceresidenties in Brugge.

Met de steun van Cera kon Viro vzw professioneel circusmateriaal aankopen voor workshops. Daarmee lieten de Viro-circusartiesten in maart al de leerlingen van het Sint-Lodewijkscollege in de Spoorwegstraat proeven van de circuswereld. Een ervaring die ze snel Coronaproof hopen verder te zetten in andere scholen in het Brugse.

Open voor jouw wensen

“Ik ben ongelooflijk trots op onze mensen”, zegt Koen Dalle, directeur van Viro vzw. “Op onze medewerkers, die hun schouders vol enthousiasme onder dit project gezet hebben. Én op onze cliënten, die helemaal hun weg gevonden hebben in de circuswereld. De documentaire laat zien hoe circusplezier verschillen en generaties overstijgt. We zijn dan ook erg blij dat het woon-zorgcentrum Regina Coeli, het dagverzorgingscentrum De Moerbei en serviceresidentie Militza hun deuren met veel enthousiasme geopend hebben voor ons project en deze documentaire.”

Hij benadrukt: “Dit circusproject past perfect binnen onze visie: mensen met een beperking niet alleen stimuleren om volwaardig te participeren in de wereld, maar ook positief verder te bouwen op hun unieke talenten. Via dit project leren onze cliënten circus-skills die van bijzondere waarde zijn voor zichzelf, en vooral voor andere burgers. Hun ervaring keert de traditionele rollen om en maakt van hen de lesgever.”

Circus voor iedereen

“Sociaal circus is een sterke poot in de werking van Circusatelier Woesh”, vertelt coördinator Elsie Roose. “Daarmee bedoelen we: elkaar ontmoeten vanuit een gelijkwaardige houding en zonder vooroordelen. Een ontmoeting kan mensen versterken en hun leefwereld verbreden. Elk gaat zijn weg op zijn manier en samen gaan we vooruit. Onder het motto ‘circus voor iedereen’ zetten we ons in om die houding te verwerven in alles wat we doen. Dit is de perfecte gelegenheid om onze visie op sociaal circus speciaal in de kijker te zetten.”

Cineast met hart voor circus

Jakob Rosseel is een jonge, beloftevolle cineast die naast enkele kortfilms ook de documentaire “De lach en de traan” over Circus Ronaldo op zijn naam heeft staan. Hij bracht het samenwerkingsproject tussen Circusatelier Woesh en Viro vzw in beeld. Het project en de docu kwamen tot stand met steun van het Participatiedecreet, Inner Wheel Brugge en Dekeyser-Osaer.

Het werd een hartverwarmend verslag dat op zondag 13 september in première ging op de opendeurdag van Circusatelier Woesh. Aanwezig bij die eerste vertoning was schepen Mathijs Goderis: “Als schepen van jeugd vind ik een toegankelijk vrijetijdsaanbod cruciaal. Zeker voor mensen met een beperking is dat niet altijd evident. Deze documentaire heeft me dan ook bijzonder geraakt. Prachtig om te zien hoe dit project erin slaagt om mensen vanuit hun eigen sterktes over de generaties heen samen te brengen en hen te laten schitteren.”

Bekijk hier de documentaire.