Skip to main content
AlgemeenOrganisatieUncategorized

Forse investering doet wachtlijsten krimpen

By 30 maart 2021mei 18th, 2021No Comments

230 miljoen euro: met die som wil de Vlaamse Overheid de wachtlijsten voor mensen met een beperking verkorten. Daarmee besteedt ze het volledige geplande budget voor deze legislatuur dit jaar. Viro vzw is blij dat de overheid ook in deze moeilijke tijden perspectief biedt aan mensen op de wachtlijst. Met mooie investeringsprojecten en een sterke visie staat Viro klaar met de zorg en ondersteuning die beantwoordt aan hun wensen.

Met de invoering van het persoonsvolgend budget hebben mensen met een beperking zelf de regie over hun leven. Zij beslissen waar ze hun budget, dat rekening houdt met hun ondersteuningsnood, besteden. Helaas zijn de middelen te beperkt om iedereen dat budget uit te keren: maar liefst 14.000 mensen met een beperking staan vandaag op de wachtlijst. Door het volledige bedrag voor deze legislatuur in 1 jaar te besteden, is er voor heel wat mensen met een beperking sneller dan verwacht perspectief. Viro vzw is er klaar voor om dat beleid uit te voeren en in de praktijk mee mogelijk te maken.

Sterke visie vertaalt zich in mooie investeringsprojecten

Zes krachtige zinsnedes vertolken de unieke visie van Viro vzw, hier vertolkt door de mannetjes van Viro-cliënt Guy.

“Het is erg belangrijk dat voor mensen met een beperking en hun netwerk duidelijk is waarvoor Viro vzw staat”, onderstreept algemeen directeur Koen Dalle. “Daarom stelden we onze visie scherp in zes visiezinnen. We vertrekken altijd samen vanuit wie de persoon met een beperking is, wat zijn of haar talenten en wensen zijn, waar hij of zij heen wil.”

“Niet toevallig staat “in de wereld” centraal in onze visie”, vult Koen Dalle aan. “Die zin vertaalt zich namelijk ook in onze investeringsprojecten. We kiezen heel be

wust voor huizen in de straat, ingebed in een buurt om samen integraal deel uit te maken van het maatschappelijk weefsel. Inclusie, integratie en diversiteit zijn voor ons geen holle woorden, maar bewuste keuzes.”

Nieuwe stappen in Oostkamp en Brugge

Viro vzw is actief in de brede regio rond Brugge. “Locatie ’t Valkennest viert morgen haar eerste verjaardag. 6 mensen met een beperking leven er samen met een conciërge middenin de Valkaart, in het hart van Oostkamp. De 5 huidige bewoners zoeken nog een zesde huisgenoot”, vertelt Koen Dalle.

“Ook in Brugge hebben we volop plannen. Op locatie Ons Tehuis in Sint-Jozef bouwen we volop aan een adolescentenhuis waar jongeren met een beperking hun verdere weg kunnen uitstippelen. Binnenkort starten de werken aan de oude Pastorie van Sint-Michiels, waar multifunctionele ruimtes voor de buurt een thuis vinden samen met 12 studio’s voor mensen met een beperking. En onlangs tekenden we het compromis voor een huis in de Koning Albert I-laan in Sint-Michiels. Daar kunnen 5 mensen intrekken. Tegelijk willen ouders van jonge cliënten zelf investeren op onze locatie voor een uniek leefproject.

Op hetzelfde elan gaan we verder: we onderzoeken kansen om in de wereld deuren te openen waar mensen zich thuis kunnen voelen en waar we samen kunnen bouwen aan hun leven en wensen.”

Maak je graag kennis met Viro vzw? Je bent meer dan welkom! Neem contact op met het Loket van Viro via loket@virovzw.be of via 050 39 01 24.